Met de tent in Amerika

Kamperen in Amerika lijkt voor veel mensen synoniem met het huren van een camper. Ziet er leuk uit hoor, zo'n grote bak ergens in de woestijn van Arizona, met een Marlboro-reclame op de achtergrond en een cactus op de voorgrond. Maar niet ons idee van kamperen. Kamperen is met een tent, 's avonds een kampvuur maken, slapen op luchtbedden, en 's ochtends wakker worden van vogels of eekhoorns of allebei. Koffie zetten op een gasbrandertje, en aan de picknicktafel in het bos of aan het water opwarmen in het ochtendzonnetje.

En dat hebben we gedaan. Met z'n 4-en (mama en papa en dochter van 11 en zoon van 9). Ruim drie weken in New England (eind juni-juli 2008), op zes campings en in drie hotels.

Van te voren

Na ons verblijf van een jaar in New Hampshire waren we al meerdere keren met zijn 2-en terug geweest naar de old stomping ground. En telkens zeiden we tegen elkaar: als de kinderen groot genoeg zijn, gaan ze mee. In 2008 was het dan zo ver. Kampeerders als we zijn, was het een eenvoudige keuze om ook in New England de vakantie te vieren in een tent. Het was ook snel duidelijk dat de Karsten-tent en de aanhanger een jaartje rust zouden krijgen. De vraag was dus: hoe gaan wij 3 weken in Amerika kamperen?

Iedereen die in Amerika is geweest, kent het fenomeen Wal-Mart. Alles te koop voor een spotprijs. We hebben onze vakantiepaklijst er bij gepakt en besloten wat we zouden meenemen (niet zo veel) en wat we ter plekke zouden aanschaffen (wel veel). In hoofdlijnen hebben we deze kampeerspullen meegenomen:

De rest van de kampeerspullen hebben we ter plekke gekocht - zie overzicht van de kosten.

En dan begint het Grote Internetten. De route zou eerst alleen New England omvatten: naar Boston vliegen, en dan een rondje maken in het noordoosten van de VS. Dochterlief had echter een spreekbeurt op school gehouden over New York City, en ja, als je toch in de buurt bent... Dus New York werd ingepast in het reisschema.

We zijn bij het plannen van de reis uitgegaan van wat we wilden zien. Boston Duck Tours. Plymouth Plantation. New York City. Fourth of July parade in Amherst, New Hampshire. White Mountains in New Hamphire. Kanoën en vissen in Maine. Acadia National Park. En dan via Manchester/Nashua in New Hampshire terug naar Boston. Zo hebben we een route langs zes campings en twee hotels gemaakt.

Er kan veel via internet. De vliegtickets en hotels in Boston en New York hebben we via Expedia geboekt - ga vroeg en lang, heel lang, zoeken om een goede prijs te krijgen. De auto boeken we al jaren via Exit Reizen. Alle campings hebben een website, maar het is aan te raden om ze na een mailtje of on-line reservering gewoon even te bellen. Dat betekent laat in de avond in de telefoon klimmen om je reservering te maken en/of bevestigen, al dan niet met de credit card in de hand voor de soms noodzakelijke downpayment. Het kost heel wat tijd maar het is een ideale manier om in februari al de vakantiestemming te komen...

De street-view van Google Maps is geweldig als je je een beeld wilt vormen van de omgeving en niet alleen wilt afgaan op de site van het hotel zelf.

Voor de activiteiten die je wil doen, kan het handig zijn van te voren de tickets te regelen. We hebben vooraf kaartjes gekocht voor Boston Duck Tours, Statue of Liberty/Ellis Island en de New York Yankees.

De reis

We vlogen van Amsterdam via Londen naar Boston. De Chevy Uplander (een MPV-achtige SUV, of een SUV-achtige MPV, in ieder geval een prima wagen om mee op vakantie te gaan) opgehaald bij Alamo en op naar het hotel. Dit is de afgelegde route:

Kendall Hotel, Cambridge MA

Sfeervol hotel in oude brandweerkazerne, lekker nostalgisch ingericht
Kendall Hotel
. Dicht bij metrostation. Beetje krap laveren tussen de andere gasten bij het ontbijtbuffet 's ochtends.

Tussen het hotel in Boston en de eerste camping hebben we bij de Wal-Mart die op de route lag de rest van de kampeeruitrusting gekocht: o.a. koelbox, pannen, tafelkleed (voor op de picnic tafel die standaard op elke kampeerplek in de USA aanwezig is), barbecue, watertank, luchtbedden, kussens. Campingaz tankjes kochten we in Boston bij de REI.
Pinewood Lodge Campground, Plymouth MA

Prima camping, zeer rustig en aan een meer
Pinewood Lodge Campground
. Kids in het water
Pinewood Lodge Campground
, pa en ma voor de 1e keer de tent opzetten. Meteen het echte Amerika-kampeer gevoel. Kampvuur maken
Pinewood Lodge Campground
, brok koe op de barbecue, marshmallows roosteren
Pinewood Lodge Campground
en een riante plek helemaal voor jezelf.
Meadowlands Plaza Hotel, Secaucus NJ

Door naar New York. Betaalbaar en acceptabel hotel aan de overkant van de Hudson in New Jersey. Met de bus zit je zo op Manhattan (Port Authority Bus Terminal
Port Authority Bus Terminal
) - mooie ervaring om richting de Manhattan skyline
Manhattan skyline
te rijden en dan uit de tunnel te komen en middenin New York te zitten.
Friendly Beaver Campground, New Boston NH

Fourth of July
4th of July parade in Amherst, NH
vieren in Amherst (NH) met de oude buurtjes. De camping was wat minder. Ouzige tokkie-camping met een "Christmas in July" contest... brrrrrr.
Fransted Campground, Franconia NH

Een prachtige plek aan een beekje. Overdag op expeditie naar Franconia Notch
Franconia Notch
en Lost River Gorge
Lost River Gorge
(aanrader!) en 's avonds op het grote speelveld honkballen of film kijken. Prima camping!
Basin Campground, White Mountains NH

De primitiefste van allemaal. Drie kwartier rijden van de bewoonde wereld. De laatste kilometer over een grintpad. En dan een cirkel in het bos waaraan zo'n 18 plekken zijn uitgekapt. Alleen koud water en toiletten. En bear-proof afvalbakken. Als je geluk hebt is er een camp-host
Camp host dog
aanwezig. Dichtbij is een mooi (stuw-)meer met aan de overkant
Basin Campground lake
een eland en aan deze kant
Basin Campground lake
vissen om je pas gekochte hengel op uit te proberen.
Somes Sound View, Mt Desert ME (Acadia NP)

Wat een prachtig uitzicht
Somes Sound View
vanuit de tent 's ochtends! En wat krap plekkie
Somes Sound View
! De duurste camping, vanwege de spectaculaire ligging aan de zee, maar dat is dan helaas wel uitentreuren uitgebuit door zoveel mogelijk kampeerplekken op zo min mogelijk vierkante meters te maken. De huis-eekhoorn
Somes Sound View
is wel weer gezellig. Steile klim naar de toiletten.
Sherwood Forest Campsite, New Harbor ME

Sympathieke camping met zwembad
Sherwood Forest Campsite
en versleten game hall. (De rest van de camping is ook wat versleten.) Relaxte gastheer die blij is met elke gast. Vlakbij is een typisch Amerikaanse historic site: een fort
Fort William Henry, New Harbor, ME
dat in 1908 gebouwd is naar voorbeeld van een fort dat daar in de 17e eeuw stond, en kuilen in een grasveld
Colonial Pemaquid
die de eerste kolonisten-nederzetting in het gebied zouden moeten zijn geweest. Inclusief über-lullig museumpje
Colonial Pemaquid
, waar ze dan wel weer Hollandse pijpekoppies hebben liggen die ook bij mijn opa in de tuin lagen. Voor het betere Boudewijn Büch gevoel.
Hilton Garden Inn, Manchester NH

We hadden niets van te voren geboekt voor de laatste avond maar we kwamen goed terecht. We wilden nog een honkbalwedstrijd meepikken, en kwamen zo uit bij het Hilton Garden hotel in Manchester. Het hotel grenst pal aan het veld van de New Hampshire FisherCats, een minor league baseball team. Je kunt de wedstrijd vanaf het terras of (als je geluk hebt) vanuit je kamer volgen, maar we hebben de laatste avond op de tribune gezeten voor een all-American evening.

Tja, en dan moet je weer inpakken voor de terugreis. Wat neem je mee terug? De tent was er na 3 weken zodanig aan toe dat we daar maar afscheid van hebben genomen. De Coleman luchtbedden zijn in plaats daarvan mee terug gegaan, inclusief elektrische pomp. Koelbox, pannen en opbergdoos zijn bij een afvalbak achtergelaten met een briefje "still good" er op geplakt...

Meer foto's zijn te vinden op USA 2008 foto's.

Kost dat?

De grote kostenposten komen hier op neer:

Meer weten?

Mail naar info[AT]rbvanderlaan.nl.