Renaissancebier (Amerika)

Napa, Sonoma, Mendocino. Het zijn namen uit de wijnfolder, afdeling Californië. Maar de staat is ook het geboorteland van de meest fantastische bieren. Al laven veel Amerikanen zich nog aan de Bud en Coors, al dan niet in light-vorm, het craft beer geniet op steeds meer plekken de voorkeur. Met name langs de beide kusten, waar de concentratie brouwerijen het hoogst is. Maar ook in de rest van het land, in supermarkten, bij pompstations en in honkbalstadions: in het thuisland…

Verder lezen

Goose Island en Hertog Jan

Eind oktober 2016 was ik op uitnodiging op bezoek bij Goose Island in Chicago. Op de trip waren onder andere de Hertog Jan brouwers Johan Kranen en Milan Dams mee. En de prijswinnaars van de Hertog Jan Facebook actie. Hieronder het verhaal van het bezoek. Wat heeft het Limburgse dorp Arcen gemeen met de Amerikaanse miljoenenstad Chicago? Niet veel, zou je zo zeggen. Maar toch is er een bijzonder project gaande dat deze plaatsen met elkaar verbindt. Dat project gaat over bier, en twee…

Verder lezen

Anchor Brewing Co., San Francisco (CA)

De bakermat van de huidige bierrenaissance is de VS, en in die VS is Anchor Brewing uit San Francisco de pionier op dit gebied. Voor veel Amerikaanse bierliefhebbers is een Liberty Ale of Steam Beer van deze iconische brouwerij een eerste kennismaking met smaakvol bier. In juli 2016 waren we er op bezoek en kregen er een mooie rondleiding. De brouwerij (van 1896) werd in de jaren ’60 van de 20e eeuw door zakenman Fritz Maytag van de ondergang gered. Anchor…

Verder lezen

Lekker licht (laag in alcohol)

Gezocht: lekker bier met minder dan 5 procent alcohol. Het bestaat, en ze stellen bepaald niet teleur. Laat Youp het niet horen, maar bier met minder alcohol wordt steeds vaker gewaardeerd. Als je wel lekker bier wilt drinken, maar niet zit te wachten op een hoog alcoholpercentage, dan zijn er op dit vlak steeds meer mogelijkheden. Want laten we wel wezen: minder alcohol is prima, maar het moet wel lekker blijven. Helemaal alcoholvrije bieren laten we nu dus even voor…

Verder lezen

De Noordse combinatie (Scandinavië)

Sinds een jaar of tien, misschien vijftien, is er ook in het noorden van Europa sprake van een hevige bierrenaissance. De man die als aanvoerder kan worden gezien, is Mikkel Borg Bjergsø uit Kopenhagen. Zijn brouwfirma Mikkeller heeft geen eigen brouwketels; de recepten voor de inventieve bieren, tientallen per jaar, worden door hem bedacht en elders gebrouwen. Dankzij de enorme diversiteit, de kwaliteit van de bieren en de bierbars die wereldwijd geopend zijn, is de naam Mikkeller synoniem geworden voor…

Verder lezen

Lagunitas, Petaluma (CA)

Op de doordeweekse dinsdag in juli is er nog net een plekje te vinden op de overflow parking van Lagunitas in Petaluma, een stad zo’n 60 km boven San Francisco. Jawel, het is nog vroeg maar toch is de parkeerplaats al meer dan vol, mede dankzij de 250 medewerkers van de brouwerij. Geen kleintje dus. In 2015 kocht Heineken de helft van Lagunitas, maar aan de ongedwongen sfeer op het complex, inclusief giftshop, amfitheatertje, bar en beer garden, is volgens…

Verder lezen

USA beer places

Omdat het handig kan zijn: de Amerikaanse bieradressen van onze laatste reis op een rijtje. Met een kaartje. Dit zijn dus niet per se de beste of bijzonderste bierplekken van Amerika, maar gewoon de plekken waar we geweest zijn. En daar zitten best wel wat bijzondere plekken tussen. Brouwerijen, bars etc. bezoeken met ‘minors’? Dat kan op veel plekken wel, al dient je kroost (<21 jaar) zich verre van bier of andere drank te houden. Sommige lokaties laten helemaal geen…

Verder lezen