Kermis in Pajottenland

Het was weer zover. De Toer de Geuze. Eens in de twee jaar krijgen we de kans om de champagne van Pajottenland in al zijn glorie van nabij mee te maken. Om ons er helemaal in onder te dompelen. Ketels vol om in te vallen en er onoverwinnelijk weer uit te komen. De ziel van bierbrouwend België: gevangen met een open koelschip, gekooid in houten vaten, en uiteindelijk losgelaten in een geribbeld glas.    Deze keer deden we vier adressen aan. Te beginnen bij…

Verder lezen

Dit is een presentatie van een boek over bier

Iemand vroeg: “Voel je je nu jariger dan op je verjaardag?”. En ik wist het niet. Een officiële presentatie van je eigen boek is iets wat ik nog niet eerder had meegemaakt. Maar het smaakt naar meer. Want het is misschien wel beter dan jarig zijn. Nee, ik weet het wel zeker: je eigen boekpresentatie is een fantastisch feestje. Ik kan het iedereen aanraden! Woensdag 3 mei werd mijn boek Dit is een boek over bier gepresenteerd, in Cause Beer Loves…

Verder lezen

Bier op z’n Duits

De bierstijlen die we tegenkomen aan de bar of in het schap komen uit maar weinig landen. De band van bieren waaruit de stijlen zijn ontstaan die we vandaag de dag drinken loopt van het Verenigd Koninkrijk en Ierland via België en Duitsland tot in Tsjechië en Oostenrijk. Porter uit Londen, saison uit Wallonië en pils uit Bohemen (Tsjechië) zijn voorbeelden. Ook in andere landen werden eigen bieren gemaakt, maar die zijn we (vooralsnog) grotendeels vergeten of ze worden slechts…

Verder lezen

Inkijkexemplaar

Aanraken kan nog net niet, maar inkijken des te meer! Vers van de digitale pers, deze indruk van Dit is een boek over bier. Om het wachten tot 2 mei, de verschijningsdatum, te verzachten. Voorkant, achterkant en een stukje van het binnenwerk. Gratis ende voor niets. Inkijkpagina’s

Verder lezen

Gerijpte Prestige

Het wachten is beloond. Nadat enkele maanden geleden de flessen met vatgerijpte Hertog Jan Grand Prestige waren besteld, was het bericht gekomen dat ze gereed waren om verstuurd te worden. Beter nog, je kon ze ook persoonlijk komen ophalen uit Arcen. Dat is nog sneller natuurlijk. En wie de moeite nam om die reis te maken, werd warm welkom geheten door het team van Hertog Jan. Ondanks het bijna guur te noemen weer op deze 2e paasdag. Gewapend met een keurig mapje met smaakwielen…

Verder lezen

Appeltjes van Oranje

Eén van de mooie eigenschappen van bier is dat je het overal kunt maken. Je hebt er geen zondoorstoofde hellingen voor nodig, geen juiste klimatologische omstandigheden en geen zorgen over een te nat of juist te droog jaar. Zolang je water, mout, hop en gist hebt kun je als brouwer aan de slag, 365 dagen per jaar. (Natuurlijk, ook de basis van mout – graan – en hop zijn landbouwgewassen. En je hebt mogelijk wel eens van hop-schaarste gehoord. Maar de meeste…

Verder lezen

Yes We Can

Bier zit steeds vaker in blik met tal van voordelen: geen invloed van licht, breukvrij, licht in gewicht en milieuvriendelijker dan de eenmalige bierfles. Het zijn vooral buitenlandse brouwerijen die de voordelen benutten. Maar een rondgang langs twintig Nederlandse brouwers leert dat een grote meerderheid graag blik zou gebruiken. ‘Blik heeft zoveel voordelen, het is sowieso de toekomst’, zegt Robbert Uyleman van brouwerij Uiltje. Maar de meeste brouwers zijn het er ook over eens dat Nederland er nog niet klaar voor…

Verder lezen