ABI en RB

Het nieuwe liefdeskoppel, AB InBev en RateBeer, houdt de biergemoederen flink bezig de laatste dagen. Wat is er aan de hand? Anheuser-Busch InBev is het grootste bierbedrijf ter wereld, dat in 2008 ontstaan is nadat InBev het Amerikaanse Anheuser-Busch overnam. InBev is op haar beurt ontstaan uit de fusie van het Belgische Interbrew en het Braziliaanse AmBev in 2004. Interbrew was een bedrijf dat in 1988 ontstond uit de fusie tussen de Belgische brouwerijen Artois en Piedboeuf. Beide brouwerijen waren zelf voortgekomen uit een…

Verder lezen

Meer Italiaanse bieravonturen

Italië en bier, ik raak er niet over uitgepraat. In dit stukje lees je over LoverBeer (Marentino, Piëmont), Panil (Torrechiara, Emilia-Romagna) en het Arrogant Sour Festival (Reggio Emilia, Emilia-Romagna). LoverBeer Valter en Elena Loverier hebben hun LoverBeer brouwerij ondergebracht in de onderste verdieping van een huis in het dorpje Marentino. Bijzonder aardige mensen zijn het. Ondanks dat er eigenlijk nog een lading kersen ontpit moet worden, met de hand, neemt Valter ruim de tijd voor de nieuwsgierige bezoekers uit Nederland. LoverBeer is een kleine…

Verder lezen

Il baladin di Piozzo

“Teku o mini-teku?”, vraagt de barman van Le Baladin als we een glas bier bestellen. We zijn in het Italiaanse Piozzo, een dorpje van zo’n 900 zielen in Piëmont, grofweg tussen Turijn en Genua. Le Baladin is de bar die tegenover Casa Baladin ligt, het “ristorante birrario con camere”, waar we drie nachten zullen verblijven. We nemen maar even een mini-teku. Er wachten ons immers nog zes gangen tijdens het Gran Degustazione menu vanavond, uiteraard inclusief evenzovele gangen bier. Het…

Verder lezen

Een rondje Brussel

Nog iets te beleven in Brussel voor de bierliefhebber? Zeker. Al kun je voor de hoogtepunten ook in de Nederlandse bierwinkel terecht. Zeg je bier, dan zeg je België. En zeg je België, dan zeg je Brussel. Toch zijn er niet zoveel brouwerijen actief in de Belgische hoofdstad. Tot voor een paar jaar geleden zelfs maar één. Maar er is evengoed genoeg te beleven in de stad op het gebied van bier. We geven een rondje. Meer op de site van…

Verder lezen

Reacties

Als je boek gepubliceerd is, gaan anderen er over schrijven. En dat is natuurlijk ook de bedoeling. Graag zelfs, want dat helpt om de boodschap van het boek verder de wereld in te helpen. Wordt die boodschap ook begrepen, los van wat iemand van het boek vindt? Wat is die boodschap ook alweer? De sleutel tot leren kennen van bier is het begrip van de diverse bierstijlen. De tegenwoordige keuze in bieren is niets nieuws, het is een terugkeer naar hoe het vroeger was.…

Verder lezen

Van Gildes en Erfgoed

Vorige week ploften er twee persberichten in mijn mailbox. De een ging over de oprichting van het Nederlands Gilde der Biersommeliers, en de ander over de oprichting van de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur. De behoefte aan organisatie in de wondere wereld van het bier groeit. Ik juich dat alleen maar toe. Want zoals bekend ben ik voorstander van de emancipatie van bier. En daar horen gildes, stichtingen, verenigingen en genootschappen bij. Immers, samen sta je sterker. Sterker voor de goede zaak. Dat is…

Verder lezen

De Week van het Nederlandse Bier

Sinds 2012 organiseert de gelijknamige stichting de jaarlijkse Week van het Nederlandse Bier. En bij de opening er van wordt dan een campagne gelanceerd om de interesse voor bier aan te wakkeren. Dit keer was het ‘Dat smaakt naar bier’. Het komt er op neer dat er categorieën zijn bedacht om consumenten wegwijs te maken in de wondere wereld van het bier.   Dit zijn ze: Blond en Krachtig Donker en Rijk Intens en Uitdagend Fris en Fruitig Soepel en Subtiel…

Verder lezen