Kazen van Kef en chutneys van Elaine

Dat was nog eens een verjaardagskadootje zeg. Een avondje kaas en ‘wilde’ bieren proeven bij het gloednieuwe proeflokaal van Fromagerie Abraham Kef (klinkt toch beter dan kaaswinkel) in even nauwe als liefdevolle samenwerking met Wilde Chutney. Plaats van handeling: Van der Pekplein, Amsterdam Noord. De datum is 27 juli 2017. Natuurlijk was het heerlijk. Marike van der Werff van Fromagerie Abraham Kef is de bijzonder enthousiaste, goed geïnformeerde en vlot vertellende gastvrouw, samen met Elaine Olsthoorn van Wilde Chutney, bekend van de…

Verder lezen

Biercollege

Niets minder dan een biercollege wordt er beloofd in het augustusnummer (2017) van foodies magazine. Het is een mooi artikel geworden van 7 pagina’s, geïnspireerd op het boek. Zo zijn de illustraties (van Tijs Koelemeijer) gebruikt, en de foto’s zijn bekend voor wie het boek heeft gelezen. De tekst is vers getypt, maar de boodschap is uiteraard dezelfde: leer de bierstijlen kennen!

Verder lezen

Foeders

Zomer in Amsterdam. Dat betekent meer regen dan je lief is. Een droog momentje lijkt er niet in te zitten vandaag. Dus wordt het vanaf ons vertrekpunt de Hermitage geen wandeling langs de Amstel, maar twee haltes met de metro. En dan zo snel mogelijk oversteken naar de Ceintuurbaan, nummer 257. Want daar zit Foeders, de bierbar waar iedereen lovend over is, maar nog van onze bucketlist geschrapt dient te worden. Niet dat het meteen duidelijk is dat we aan…

Verder lezen

Hop!

In maart van dit jaar werd ik benaderd. Of ik mee wilde werken aan een biermagazine, dat in een oplage van 200.000 bij de Albert Heijn winkels zou komen te liggen. Bedoeld om mensen om weg te helpen in de wereld van het bier. Ehm… ja graag! Dit gaf me nog meer ruimte om te doen wat ik het liefste doe: informeren en enthousiasmeren. Dus reed ik naar abdij Koningshoeven voor een leuk gesprek met broeder Isaac. Interviewde Rick Nelson…

Verder lezen

Bier en speciaalbier

Laatst las ik het weer eens: “bier en speciaalbier”. Bedoeld werd: pils en niet-pils. Ik las het op een vooraanstaand bierblog. Waarom ik vind dat we het s-woord niet langer moeten gebruiken, leg ik graag uit. Om te beginnen: het woord ‘speciaalbier’ zegt niets over het bier dat je drinkt. Niets over de geur, kleur of smaak van het bier. Niets over de herkomst, geschiedenis of manier van maken. Bier is bier. En het is allemaal even speciaal, inclusief pils.…

Verder lezen

Geen gelul, vijf bier

Heerlijk hoor, al die vat-gerijpte barley wines, romige imperial stouts en driedubbel gehopte IPA’s. Maar met eenvoud is ook niets mis. Sterker: het is een kunst om een bier dat bescheiden van aard is, toch een interessante smaak mee te geven. Juist in het subtielere smakenspel onderscheiden de mannen en vrouwen zich van de jongens en meisjes onder de brouwers. We proeven vijf bieren die niet direct de vullingen uit de kiezen trekken, maar meer dan de moeite van het…

Verder lezen

Italiaanse bieradressen

Er gaan toch best veel mensen naar Italië op vakantie. Ook mensen die nieuwsgierig zijn naar dat bier waar ik steeds maar over klets. En daarom even alle Italiaanse bieradressen van onze laatste reis op een rijtje. Met een kaartje. Lokaal bier is overal in Italië. Vraag in bars, enoteca’s en restaurants naar “birra artigianale” en laat je verrassen. Ook de eet- en drankfestivals die Italië rijk is kennen een ruime keuze aan lokaal bier. Voor nog meer bieradvies is…

Verder lezen